money history

5 mielenkiintoista faktaa rahasta

Maailmantalous, Raha, Taloushistoria

Rahaa on käytetty vaihdon välineenä ympäri maailmaa jo tuhansien vuosien ajan. Aluksi rahat valmistettiin usein kullasta, hopeasta, kuparista ja jopa raudasta – nykyisin niissä käytetään monimutkaisia metalliseoksia, joita on vaikea jäljitellä. Rahalla on aina ollut suuri kulttuurillinen merkitys, sillä rahoihin painetut kuvat kertovat niiden valmistajasta.

Olemme koonneet tähän kirjoitukseen muutamia kiinnostavia asioita rahan käytöstä ja historiasta, joita et ehkä ole aikaisemmin tiennyt.

1.  Ensimmäinen paperinen raha

Kiina loi maailman ensimmäisen paperisen rahan lähes 700 vuotta ennen kuin Euroopan ensimmäinen seteli ilmestyi Ruotsissa vuonna 1661. Itse asiassa paperiraha oli käytössä Kiinassa jo paljon ennen tätä. Paperirahaa on tiettävästi käytetty jo Tang-dynastian aikaan 600-luvulla.

Kuten monessa muussakin maassa, kupariset kolikot toimivat Kiinan tärkeimpänä valuuttana useiden vuosisatojen ajan. Kolikoiden painon vuoksi kauppiaat alkoivat kuitenkin vaihtaa keskenään paperisia ”seteleitä”, joihin oli kirjattu, miten monta kuparikolikkoa niiden arvo oli – paperi oli luonnollisesti kolikoita kevyempää, joten se helpotti kaupankäyntiä. Itse asiassa paperiset valtakirjat olivat niin keveitä, että ne ansaitsivat lempinimen ”lentävä raha”, sillä paperi saattoi kovalla tuulella lähteä lentoon haltijansa kädestä.

Tämä käytäntö jatkui noin 200 vuotta, kunnes paperisten valtakirjojen ylituotannosta johtuva inflaatio sekä kuparivarantojen loppuminen johtivat siihen, että Song-dynastian kauppiaiden ja hallitsijoiden täytyi ottaa käyttöön maailman ensimmäisen kultavarantoihin perustuva paperinen valuutta – maailman ensimmäinen laillinen maksuväli oli näin syntynyt.

2. Keskiaikainen luottokortti

Keskiajalla kauppiaat kehittivät ”luottokortin”. Puiseen kapulaan tehtiin viiltoja ja merkintöjä, joiden perusteella kapulasta voitiin lukea, miten paljon rahaa on lainattu – tai miten paljon velkaa on otettu. Tämän jälkeen puukapula jaettiin kahteen osaan, jolloin sekä velkojalle että velalliselle jäi osa kapulaa ja siten myös merkintä veloista. Kun velka maksettiin takaisin, puukapulat yhdistettiin jälleen merkiksi maksetusta velasta. Tämän alkeellisen luottokortin hyvä puoli oli siinä, että sitä oli vaikea väärentää, sillä kun puukapula halkaistiin kahtia, täytyi osien sopia toisiinsa täydellisesti.

Puukapuloista luovuttiin Englannissa vuonna 1826, jolloin maan parlamentti päätti hävittää jäljellä olevat kapulat polttamalla ne maanalaisessa uunissa, jonka avulla lämmitettiin parlamentin ylähuonetta. Kapuloiden poltto aiheutti kuitenkin valtavan tulipalon, joka tuhosi ison osan rakennuksesta – tämä oli pahin tulipalo Lontoossa vuoden 1666 suuren tulipalon jälkeen.

3. Kultaryntäys

Amerikan kultaryntäys alkoi Pohjois-Carolinasta, eikä Kaliforniasta, kuten usein luullaan. Vuonna 1799, 12-vuotias maanviljelijän poika löysi jättimäisen kultakimpaleen, jonka massa oli noin 8 kg. Pian tämän jälkeen lähiseuduilla tehtiin lisää kultalöydöksiä, jonka seurauksena Yhdysvaltojen ensimmäinen kultaryntäys alkoi. 1800-luvulle siirryttäessä kullankaivaminen oli tämän osavaltion toiseksi suurin työllistäjä heti maanviljelyn jälkeen. Kultakaivoksista syntyi ammattitaitoisia yrityksiä ja yli 30 vuoden ajan kaikki maan kolikoissa käytetty kulta oli peräisin Pohjois-Carolinasta. Yhdysvaltain rahapaino avattiin Charlotte nimiseen kaupunkiin vuonna 1837, mutta 1860-luvulla Pohjois-Carolinan kultaryntäys hiipui voimakkaasti.

4. Hopeinen ”Fort Knox”

Kun puhutaan valtavista valvotuista kultavarastoista, suurelle osalle tulee varmasti ensimmäisenä mieleen Fort Knox – Yhdysvalloissa sijaitseva, maailman toiseksi suurin kultavarasto. Kun puhutaan hopeasta, monelle ei tule siitä vastaavaa mielikuvaa. Moni ei tiedä, että pienessä West Point Mint-rahapainossa New Yorkin osavaltiossa Yhdysvalloissa säilytettiin parhaimmillaan yli 80 miljardin dollarin arvosta jalometalleja. West Point Mintin rahapaino toimi myös suurimpana hopeavarastona Yhdysvalloissa.

5. Turkisryntäys

1600-luvulla ”turkisryntäys” alkoi Venäjällä, kun metsästäjät ja pyydystäjät alkoivat käydä kauppaa turkiksilla Siperian alueella. Kun turkisten kysyntä oi huipussaan, turkisten arvo nousi niin korkealle, että ne saivat lempinimen ”pehmeä kulta”. Tuolloin turkikset hyväksyttiin yleisesti maksuvälineenä koko Venäjän valtakunnan alueella. Pystyäkseen vastaamaan maailmanlaajuiseen turkiskysyntään, Venäjän tsaari määräsi uuden veron Siperian työläisille. Tämä nimellä ”yasak” tunnettu vero voitiin maksaa valtiolla kokonaan turkisten muodossa ja tämä vero perittiin kaikilta yli 18-vuotiailta miehiltä!

Vastaa