packs-163497_1280-730x486

Maailman rikkaimmat ihmiset

Raha, Taloushistoria

Maailman rikkaimpia ihmisiä yhdistää usea asia: suurin osa superrikkaista on määrätietoisia ja asettavat itselleen suuria tavoitteita. Valtaosa maailman rikkaimmista ihmisistä on tienannut omaisuutensa itse, eivätkä ole saaneet rahoja perintönä.

Listasimme nyt 8 maailman rikkainta ihmistä, heidän omaisuutensa arvon, kotimaan, sekä miten he ovat jättiomaisuutensa tienanneet.

1.      Bill Gates

 • Omaisuuden arvo: $87,4 miljardia (n. 77,7 miljardia euroa)
 • Kotimaa: USA
 • Omatekoinen miljardööri
 • Teknologia-ala

Bill Gates tunnetaan parhaiten yhtenä ohjelmistoyritys Microsoftin perustajista. Gates istuu edelleen yrityksen hallituksessa, mutta hän ei osallistu enää aktiivisesti yrityksen toimintaan.

2.      Amancio Ortega

 • Omaisuuden arvo: $66,8 miljardia
 • Kotimaa: Espanja
 • Omatekoinen miljardööri
 • Muoti- ja vaatetusala

Kun Ortega oli 14-vuotias, hän aloitti työuransa pikkukaupungin vaatekaupan lähettipoikana. Nykyisin hän johtaa yhtä maailman suurimmista muotialan yrityksistä, Inditexiä.

3.      Warren Buffet

 • Omaisuuden arvo: $60,7 miljardia
 • Kotimaa: USA
 • Omatekoinen miljardööri
 • Hajautetut sijoitukset

Warren Buffet osti ensimmäiset osakkeensa pörssistä jo 11-vuotiaana. Hän osti pörssistä kolme osaketta $38 kappalehintaan ja myi ne myöhemmin $5 tuotolla. Ennen oman sijoitusyhtiönsä perustamista Buffet työskenteli turvallisuusanalyytikkona. Buffetin portfoliosta löytyy sijoituksia tunnettuihin yhtiöihin, kuten Coca Cola, General Motors sekä American Express.

4.      Jeff Bezos

 • Omaisuuden arvo: $56,6 miljardia
 • Kotimaa: USA
 • Omatekoinen miljardööri
 • Teknologia-ala

Vuonna 1994 Jeff Bezos perus kaikkien tunteman verkkokaupan, Amazon.comin. Hän aloitti yritystoiminnan autotallissaan ja aluksi valikoima koostui lähinnä kirjoista. Nykyisin Amazon.comista voi ostaa lähes kaikkea elintarvikkeista elektroniikkaan. Vuonna 2014 Amazonin liikevaito oli noin $89 miljardia. Bezos omistaa lisäksi yksityisen avaruusyrityksen, joka laukaisi ensimmäisen satelliittinsa vuonna 2015. Tämän lisäksi Bezos on mukana myös esimerkiksi media-alalla sekä lääketeollisuudessa.

5.      David Koch

 • Omaisuuden arvo: $47,4 miljardia
 • Kotimaa: USA
 • Omatekoinen miljardööri
 • Hajautetut sijoitukset

David Koch toimii Koch Industries –konsernin varatoimitusjohtajana. Konsernin valmistamien tuotteiden kirjoon lukeutuvat esimerkiksi lannoitteet, asfaltti sekä biodiesel. Koch on yksi maailman anteliaimpia hyväntekijöitä – hän on luvannut lahjoittaa yli 1,2 miljardia dollaria sairaaloiden, koulutuksen, kulttuurin ja syöpätutkimuksen hyväksi.

6.      Charles Koch

 • Omaisuuden arvo: $46,8 miljardia
 • Kotimaa: USA
 • Omatekoinen miljardööri
 • Hajautetut sijoitukset

Charles Koch, David Kochin veli, toimii Koch Industries –konsernin toimitusjohtajana sekä hallituksen puheenjohtajana. Koch Indutries on Yhdysvaltojen toisiksi suurin yksityisomisteinen yritys. Yrityksen liikevaihto viime vuonna oli noin 115 miljardia dollaria ja yritys työllistää noin 100 000 ihmistä.

7.      Larry Ellison

 • Omaisuuden arvo: $45,3 miljardia
 • Kotimaa: USA
 • Omatekoinen miljardööri
 • Teknologia-ala

Vuonna 1977 Larry Ellison perusti ohjelmointiyrityksen kahden kollegansa kanssa. Yritys sai suuren tilauksen rakentaa Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun (CIA) tietokantojen hallintaan käytettävän järjestelmän. Tämän projektin koodinimenä toimi Oracle, joka vakiintui myöhemmin yrityksen nimeksi. Oracle Corp. on nykyisin maailman toisiksi suurin ohjelmistoyritys. Vuonna 2010 Ellison pienensi palkkaansa miljoonasta dollarista yhteen dollariin vuodessa, mutta hän saa silti vielä osinkotuloja yli 60 miljoonaa dollaria vuodessa.

8.      Mark Zuckerberg

 • Omaisuuden arvo: 42,8 miljardia
 • Kotimaa: USA
 • Omatekoinen miljardööri
 • Teknologia-ala

19-vuotias Mark Zuckerberg perusti verkkosivun TheFacebook.com, josta muodostui maailman suosituin sosiaalinen media, Facebook. Facebookia käyttää nykyisin yli miljardi käyttäjää päivittäin, jonka takia yrityksen arvo on yli 275 miljardia dollaria. Zuckerberg on 31-vuotias nyt vuonna 2016, joka tekee hänestä tämän listan nuorimman miljardöörin.

Kaikkien aikojen rikkain

Tälle listalle on kerätty tällä hetkellä 8 maailman rikkainta henkilöä, mutta oletko ikinä miettinyt, kuka on maailman kaikkeuden historian rikkain henkilö? Vastaus ei löydy ylläolevalta listalta, sillä kaikkien aikojen rikkain henkilö oli vuosina 1280-1337 elänyt Mansa Musa. Mansa Musa oli Malin kuningaskunnan kuningas ja hänen omaisuutensa arvoksi on arvioitu nykyrahassa yli 400 miljardia dollaria, eli yli 350 miljardia euroa!

Vastaa