credit-squeeze-522549_960_720

Värdefulla tips för dig som vill spara pengar

Det finns många bra anledningar till att försöka spara några kronor varje månad. Kanske vill du spara för att ha råd med ett större inköp, som till exempel en bil eller en bostad, eller till din framtida pension. Att ha ett sparat kapital är extra värdefullt om det skulle inträffa någon oväntad finansiell kris. Kanske står du utan jobb eller kanske får du en stor utgift som du inte räknat med. Då kan det kännas tryggt att ha en sparad buffert som du kan falla tillbaka på.

Att spara är dock inte alltid lika enkelt som det låter och det kan vara svårt att få rutin på sparandet. Vi på Global Insight ska nu ge dig några värdefulla tips som kan spara dig några extra kronor varje månad.

Tips: Hitta de bästa gasolkylskåp

Undvik impulsköp

Detta är kanske det tips som kommer spara dig mest pengar eftersom det är de små inköpen som ofta blir väldigt stora när de läggs ihop i slutändan. Det kan handla om allt mellan det där smågodiset som är på extrapris vid kassan eller den där tröjan vars pris är nedsatt till 50%. Du tänker att det är ett kap, kanske tycker du till och med att du sparat pengar på grund av det billiga priset. Men sanningen är att du gjort av med mer än du planerat. Planera dina inköp noggrant och tänk efter noga på vad du verkligen behöver.

Planera en budget

Denna punkt hänger ihop med punkten ovan. Sätt dig ner och sammanställ en lista på dina inkomster samt utgifter. Räkna noga ut hur många fasta kostnader du har varje månad, hur mycket du kan att lägga på sparande och hur mycket du har råd att göra av med. När du ser alla kostnader svart på vitt kan du enkelt observera hur din ekonomi ser ut och den fungerar rent praktiskt. Dessutom blir det ofta väldigt motiverande att följa upp budgeten varje månad och följa de framsteg du gör.

Ett smart sätt att hålla reda på hur mycket du spenderar, på exempelvis nöjen, är att ta ut de pengarna i kontanter. Ofta är det lite känsligare att köpa saker med fysiska pengar och faktiskt se hur de försvinner, än att bara dra ditt kort.

Identifiera sparmöjligheter

När du färdigställt din budget och har koll på dina utgifter är nästa steg att se över vart du skulle kunna spara in mer pengar. Har du kanaler på din tv som du egentligen inte har nytta av? Har du ett dyrt mobilabonnemang som du egentligen skulle kunna klara dig utan? Onödigt höga elkostnader?

Att nedgradera sitt kanalutbud på tv:n, byta till kontantkort på mobilen och försöka lägga en extra tanke på din elkonsumtion kan spara dig många tusenlappar varje månad. När det gäller just din mobil finns det extra stora sparmöjligheter. Eftersom nästan alla använder sig av trådlösa nätverk idag, kan du klara dig galant på ett kontantkort om du inte är beroende av ständig uppkoppling. Kika in på Kontantkorten.com (länk) för att hitta det allra billigaste alternativet.

Betala dina räkningar i tid

Att betala dina räkningar i tid är väldigt viktigt. Inte minst för att du slipper alla försenings- och påminnelseavgifter som kan leda till att din ursprungliga räkning dubblas i storlek, utan för din framtida kreditvärdighet. För att du ska få möjlighet att betala varor och tjänster på faktura eller för att du ska få möjlighet att ta lån är det viktigt att du inte har några betalningsanmärkningar. Skjuter du upp betalningen blir det alltså inte bara en extra kostnad just nu, utan du kan även drabbas av denna handling senare i livet. Dessutom bidrar obetalade räkningar till en stress som hänger över dig, helt i onödan.

Rensa i förråden

Gå igenom dina garderober och förråd och sälj det du inte längre har nytta av. Detta är en riktig klassiker när det gäller att få in lite extra pengar och även om det verkar som att du inte kommer få mycket pengar för varje enskild sak du säljer, blir summan ofta större än förväntat i slutändan. Lägg ut på annonssidor eller sälj vidare till bekanta. Gamla telefoner eller datorer kan du alltid panta och få några extra slantar för.

Överväg bostadslösningar

Har du en stor lägenhet eller hus? Kanske har du ett rum du inte använder? Hyr ut det och få in några extra tusenlappar i månaden. Är det så att du själv letar efter en bostad och vill spara så mycket som möjligt kan det vara smart att flytta ihop med en vän eller familjemedlem. Att dela på en hyra är ett uppenbart billigare alternativ än att betala helt ensam. Bor du tillsammans med någon annan kan ni även dela på matkostnader, vilket innebär ännu en sparmöjlighet varje månad.

Handla inte på tom mage och planera i förväg

Att planera ett matschema inför varje vecka är inte bara roligt, utan kan faktiskt spara dig stora summor. Ett vanligt misstag många gör när de storhandlar är att de gör det på tom mage. Detta är inte optimalt, eftersom det många gånger resulterar i att man handlar mer än man planerat. En noggrant utformad inköpslista och en tur till mataffären när man du mätt gör ditt handlade kontrollerat och hindrar dig ifrån onödiga inköp. Ofta är ett resultat också att man handlar nyttigare mat och får in en bra rutin.

 

 

Kommentera