calculator-385506_1920-730x430

Sijoittamisen alkeet: 5 vinkkiä aloittelevalle sijoittajalle

Sijoittaminen

Sijoituksen tarkoitus on tuottaa sijoittajalle voittoa. Ajatus on yksinkertainen ja houkuttelevan kuuloinen, mutta tuottava sijoittaminen ja riskien minimointi vaativat jonkin verran perehtymistä erilaisiin tunnuslukuihin ja talouden kiertokulkuun. Sijoittamista ei kannata aloittaa ihan mistä tahansa, vaan ensin on hyvä tutustua erilaisten sijoituskohteiden kirjoon ja käydä keskustelemassa esimerkiksi oman pankkisi sijoitusneuvojan kanssa.

Erilaisia sijoituskohteita on monia. Eri kohteiden riskit vaihtelevat ja osa kohteista vaatii sijoittajalta enemmän aktiivista seuraamista ja analysointia kuin toiset. Yleisimpiä sijoituskohteita ovat rahastot, osakkeet ja kiinteistöt – suurin osa piensijoittajista pysyttäytyy näissä kolmessa. Harjaantuneemmat pörssihait voivat löytää tuottoisia sijoituskohteita esimerkiksi johdannaisista, valuuttamarkkinoilta tai binäärioptioista.

Eniten toistettu neuvo, joka esiintyy kaikissa sijoitusoppaissa, on sijoitusten hajauttaminen, eli sijoitusten jakaminen useisiin eri rahastoihin ja osakkeisiin. Sijoitusten hajauttaminen pienentää sijoittamisen riskejä siinä mielessä, ettei pääomasi ole kiinni pelkästään tietyntyyppisissä sijoituksissa. On kuitenkin aina tärkeä muistaa, että sijoittamiseen liittyy aina omat riskinsä eikä täysin riskitöntä sijoituskohdetta ole olemassa. Toisaalta sijoittaminen osakkeisiin, rahastoihin tai kiinteistöihin tuo sijoituksille tavallisia säästötilejä paremman tuoton. Lue alta meidän 5 vinkkiä aloittelevalle sijoittajalle.

Milloin aloittaa sijoittaminen?

Ennen sijoittamisen aloittamista on hyvä pohtia, miten pitkäksi aikaa voit sitoa pääomasi kiinni sijoituksiin. Hyvä nyrkkisääntö on, että rahat tulisi pystyä sitomaan kiinni sijoituksiin vähintään viideksi vuodeksi. Toisaalta sijoittamista ei tarvitse aloittaa suurilla summilla; hyvä tapa aloittaa sijoittaminen on laittaa esimerkiksi 100 euroa kuukaudessa rahastoihin. Mitä aikaisemmin aloitat sijoittamisen, sitä suurempiin tuottoihin yleensä pääset.

Pidä mielessä nykyiset velat ja elinkustannukset

Monet talousneuvojat suosittelevat keräämään säästötilille talteen noin kolmen kuukauden menoja vastaavan summan. Nämä kolmen kuukauden säästöt on oltava nopeasti otettavissa käyttöön, joten osakkeet eivät ole tähän tarkoitukseen hyvä vaihtoehto. Jos sinulla on velkaa, on yleensä piensijoittajan kannalta parempi vaihtoehto maksaa velka nopeammin pois kuin sijoittaa ylimääräinen raha osakkeisiin. Vaikka lainojen korkotaso on nyt alhaalla, monikaan piensijoittaja ei onnistu saamaan sijoituksilleen alussa velan korkoa suurempaa tuottoa.

Aseta tavoitteita

On tärkeää, että asetat itsellesi tavoitteita sijoittamiseen. Olipa tavoitteesi sitten asunnon osto 10 vuoden päästä tai vain säästäminen eläkepäiviä varten, on hyvä tehdä itsellesi muutama laskelma erilaisilla korkoprosenteilla ja sijoitusajoilla. Laske, miten paljon sinun pitäisi sijoittaa kuukaudessa, jotta voit saavuttaa tavoitteesi.

Sijoitusten aika

Kun olet asettanut itsellesi tavoitteeksi jonkin summan, pitää vielä miettiä, miten monta vuotta sen saavuttaminen vaatii. Käytössäsi oleva aika vaikuttaa myös siihen, mikä sijoituskohde sinun kannattaa valita. Lyhyellä aikavälillä (alle 5 vuotta) voi erityisesti taloudellisen taantuman aikaan olla hyvä idea pitää sijoitusten pääpaino matalan riskin rahastoissa ja pitkäaikaistalletuksissa. Pitkällä aikavälillä osakkeet ja kiinteistöt tuovat yleensä suuremman tuoton.

Hajauta, hajauta ja hajauta

Yksi tärkeimmistä neuvoista riskien pienentämiseen on sijoitusten hajauttaminen. Jos laitat kovalla työllä ansaitsemasi säästöt kiinni vain yhden yrityksen osakkeisiin, ja tämä yritys joutuu taloudellisiin vaikeuksiin tai ajautuu konkurssiin, voit menettää suuren osan sijoitustesi arvosta. Juuri tästä syystä sijoituksia kannattaa hajauttaa useisiin osakkeisiin, rahastoihin ja muihin pääomaluokkiin.

Sijoittamisen aloittaminen ja ensimmäisen sijoituksen tekeminen voi olla pelottava ajatus. Sijoituksen tekeminen tarkoittaa, että otat riskin sijoitustesi arvon heikkenemiseen. Sijoittaminen varsinkin osakkeisiin voi olla stressaavaa, sillä osakekurssit voivat vaihdella suuresti lyhyelläkin aikavälillä ja esimerkiksi yhdessä päivässä tietyn osakkeen arvo voi tippua yli 10 %. Tilastot kuitenkin näyttävät, että pitkällä aikavälillä pörssikurssit ovat yleensä nousujohteisia, jonka takia osakesijoittaminen on hyvä suunnitella pitkän aikavälin sijoittamiseksi. Ennen kuin aloitat sijoittamisen, ota selvää eri kohteiden riskeistä ja tulevaisuudennäkymistä. Kysy neuvoa ja tee harkittuja ratkaisuja.

Vastaa